LAJIT

LAJIT

Etusivu » Lajit

Mielen, kehon ja voiman hallintaa

Wushu on yleisnimitys kiinalaisille kamppailutaidoille ja tarkoittaa suomeksi käännettynä sotataitoa. Wushu on monipuolinen liikuntamuoto, jossa yhdistyvät sekä sisäinen harjoitus (mieli, keskittyminen) että ulkoiset (fyysiset) harjoitteet. Virusmäen Wushussa harjoittelemme pehmeään voimankäyttöön perustuvaa taijia ja terveysvaikutuksiin keskittyvää qigongia. Myös nopeutta ja koordinaatiota vaativa wushu-kungfu on kuulunut harjoitusohjelmaamme.

Taiji

VOIMAA JA TASAPAINOA

Qigong

TERVEYTTÄ JA ENERGIAA

Wushu-kungfu

NOPEUTTA JA KOORDINAATIOTA

 

Taitoa ja aikaa

Wushu-lajeilla on Kiinassa pitkät perinteet ja lajeja on satoja erilaisia. Wushun harjoittelumuotoja ovat liikesarjat (taolu) ja ottelut (sanshou). Virusmäen Wushussa harjoittelemme wushun liikesarjoja. 

 

Vaikka wushun liikkeet perustuvat itsepuolustustaitoihin, sitä harrastetaan nykyään kunto- ja terveysliikuntana. Wushun liikesarjoja tehdään yksin tai ryhmässä ilman kontaktia vastustajaan. Tänä päivänä laji muistuttaakin enemmän taitovoimistelua kuin itsepuolustusta. Taijissa ja qigongissa korostuu lajin meditatiivisuus ja terveysvaikutukset.

 

Suomessa wushu tunnetaan paremmin nimellä kungfu, joka ei itse asiassa ole minkään lajin nimi, vaan tarkoittaa taitoa ja aikaa, joka omistetaan mille tahansa asialle. Koska kamppailutaitojen ja lajien oppiminen vaatii paljon aikaa, tulkittiin kungfun tarkoittavan itse kamppailutaitoja.

 

 

Wushun historiaa

Nykyisen wushun uskotaan saaneen alkunsa Pohjois-Kiinan Hunanin maakunnassa Songshan-vuorella sijaitsevassa Shaolinin luostarissa. Sinne sen toi vaelteleva munkki nimeltä Bodhidharma, kiinaksi Ta-Mo (Damo). Tarina kertoo, että hän opetti munkeille harjoitussarjoja, joiden tarkoitus oli kohentaa heidän kuntoa sekä vahvistaa kehoa ja mieltä.

 

Muinaisessa Kiinassa wushu oli paitsi itsepuolustus- ja kuntoilulaji, myös osa sotilaiden valintakoetta Tang-dynastian ajalta alkaen (600 jaa). Jo Song-dynastian aikana (960‒1276) alettiin järjestää myös wushu-kilpailuja. Wushua harjoitellaan nykyään edelleen itsepuolustus- ja kuntoilutarkoituksiin, mutta se on säilyttänyt suosionsa myös kilpailulajina. Kiinan kansantasavallan perustamisen jälkeen wushu kuului maan kansallisiin urheilulajeihin. Tänä päivänä sekä Kiinassa että maailmalla on tuhansia ammattimaisia kilpailijoita ja valmentajia sekä alan tutkijoita.

 

Treeniaikataulu

KATSO TREENIAIKATAULU

Ota yhteyttä

KATSO YHTEYSTIEDOT