Taiji

Taiji

Etusivu » Lajit » Taiji

Voimaa ja tasapainoa

Taijiquan on länsimaissa tunnetuin wushu-laji, jossa periaatteena on voiman voittaminen pehmeydellä. Taiji on vanha kiinalainen filosofia, jossa yin ja yang kuvaavat kaiken olemassaolevan kahta puolta. Taijiquanissa tämä yin-yang -periaate toteutuu tyhjän ja täyden, pehmeyden ja voiman vaihteluna. Taiji-nimitys onkin vakiintunut kuvaamaan taijiquan-harjoituksia. Taijin liikkeet ovat kehittyneet kamppailuissa käytetyistä iskuista, potkuista ja torjunnoista.

Yang-tyylin taiji

Yang-tyylin liikkeet tehdään tasaisen rauhallisesti.
 

Lue lisää lajista

Yang-tyyli on taijityyleistä yleisin. Liikkeet tehdään pehmeästi, rauhallisesti ja keskittyneesti. Liikeradat ovat pyöreitä ja liike tasaista ja jatkuvaa. Yang-tyylissä on useita liikesarjoja, joista tunnetuin on Pekingissä vuonna 1956 kehitetty 24 liikkeen sarja. 24-sarja sisältää kaikki taijin perusperiaatteet ja sen osaaminen on olennainen perusta muiden liikesarjojen harjoittelulle. Vaikka liikesarjasta on karsittu pois vaikeimmat liikkeet, se on silti kohtuullisen haastava ja sopivan mittainen aloittaa taijin harjoittelu. 

Liikesarjat

Yang-tyylin liikesarjoja ovat yksinkertaistetut 8 ja 24 liikkeen lyhytsarjat, perinteiset 40, 48 ja 88 liikkeen sarjat sekä 42 liikkeen standardisoitu kilpailuliikesarja, jossa on yhdistetty Yang-, Chen-, Wu- ja Sun-tyylin liikkeitä. 13 liikkeen Taijiquanissa on yhdistetty eri tyylisuuntia ja se sisältää kaikki taijin perustekniikat.

Chen-tyylin taiji

Chen-tyylin taijissa hitaat ja nopeat liikkeet vuorottelevat.
 

Lue lisää lajista

Chen tyyli on kaikkein vanhin taiji-tyyli. Chen-tyyli edellyttää jonkin verran enemmän kestävyyttä ja voimaa kuin Yang-tyylin taiji, sillä Chen-tyyli sisältää voimakkaita hyppyjä, potkuja ja iskuja. Chen-tyylille on tyypillistä liikeratojen spiraalimaisuus, hitaan ja nopean liikkeen vuorottelu sekä hyppyjen ja potkujen muodostamat nopeat voimanpurkaukset. Pyrkimyksenä on kokonaisvaltaisen voiman ja sisäisen energian käyttö sekä kehon ja mielen tasapaino.

 

Liikesarjat

Virusmäen Wushussa harjoittelemme Chen-tyylin perinteistä 83 liikkeen sarjaa (Yilu) sekä 71 liikkeen sarjaa (Erlu). Chen-tyylin standardisoituja sarjoja ovat uudet lyhyet tyhjän käden ja miekan kilpailusarjat sekä vanhempi 56 liikkeen kilpailusarja.

Aseelliset sarjat

Taijia voidaan harjoittaa myös aseilla. Yleisimpiä ovat miekka (Jian), sapeli (Dao) ja viuhka (Shan).
 

Lue lisää lajista

Aseilla ei harjoituksissa pyritä vastustajan vahingoittamiseen vaan niitä käytetään omien liikeratojen tehostamiseen. Aseen käyttö lisää liikkeiden vaikeusastetta ja kehittää siten koordinaatio- ja keskittymiskykyä. Taijin perusteiden hallinta helpottaa asesarjojen oppimista, joten suosittelemmekin harjoittelun aloittamista ns. tyhjän käsen sarjoista. Aseiden käyttäminen harjoittelussa on haastavaa ja siksi aseiden kanssa harjoittelu on parasta aloittaa ohjatulla peruskurssilla. Noudata varovaisuutta kovien ja terävien aseiden kanssa ja ota huomioon muut treenaajat!

 

Liikesarjat

Taijin aseellisia sarjoja ovat mm. 32 ja 42 liikkeen miekka-sarjat (Taijijian) sekä näitä sarjoja yhdistelevä uudempi Yang-tyylin miekka-sarja. Chen-tyylin taijissa on oma miekka-sarjansa. Wu-tyylin taijista löytyy 13 liikkeen sapeli-sarja (Taijidao). Taijin 52 ja 56 liikkeen viuhka-sarjoissa (Taijishan) yhdistellään useaa eri tyylisuuntaa.

 

Tyylit ja periaatteet

Taijissa on useita erilaisia tyylisuuntia, joista yleisimmät ovat Yang-, Chen-, Wu- ja Sun-tyylit. Virusmäen Wushussa harjoittelemme Yang- ja Chen-tyylin ns. tyhjän käden taijiquan-sarjoja  sekä miekan ja viuhkan kanssa tehtäviä taijijian- ja taijishan-sarjoja. Liikesarjoissa voi myös yhdistellä eri tyylilajeja.

 

Taijin tyylisuunnasta riippumatta taijin perusperiaatteet ovat samat; tyyneys, keskittyminen, mielen ja vartalon rentouttaminen, liikkeiden luonnollisuus ja yhtenäisyys sekä niiden suorittaminen ilman ulkoisesti näkyvää voimanponnistusta. Tärkeä osuus taijin harjoittelussa on myös hengityksen hallinta. Taiji kehittää peruskuntoa, kestävyyttä, notkeutta ja tasapainoa sekä lisää elinvoimaa.

 

 

Taijin historiaa

Legendan mukaan taijiquanin perusharjoitukset kehitti Hubein maakunnassa Wudang-vuorella 1300-luvulla asunut taolainen pyhimys Zhang Sanfeng. Toinen myyttinen taijiquanin oppi-isä oli Wang Zongyue, joka eli 1500-luvulla. Historiallisen aineiston valossa taijiquanin syntyvaiheet sijoittuvat Henanin maakuntaan Chenjiakou-nimiseen kylään, jossa 1600-luvulla Chen-suku harjoitteli nyrkkeilytyyliään. Monet pitävätkin Chen Wangtingiä (1580–1660 tai 1600–1680) taijiquanin varsinaisena kehittäjänä. Chen-suvun nyrkkeilytyylin varhaisimpien muotojen sanotaan olleen lähellä Shaolin-luostarissa kehitettyjä nyrkkeilytyylejä. Pitkään taijiquan oli vain harvojen tuntema taistelutaito ja Chen-suku opetti taitoaan vain perheenjäsenille.

 

1800-luvulla tiettävästi ensimmäinen Chen-suvun ulkopuolinen, joka oppi taidon oli Yang Luchan (1799–1872). Hän tuli tunnetuksi taitavana nyrkkeilymestarina ja hänet kutsuttiin keisarin hoviin opettamaan keisarin henkivartijoita. Yang opetti taitonsa pojilleen, joista toinen, Yang Jianhou (1839–1917) välitti taidot edelleen omalle pojalleen Yang Chengfulle (1883–1936).

 

1900-luvun alusta taijiquania on opetettu avoimemmin. Tällöin lajia levittivät laajemmalle muun muassa Yang-suku ja erityisesti Yang Chengfu. Hän opetti Pohjois- ja Etelä-Kiinassa ja monet hänen oppilaansa jatkoivat hänen opetustyötään.

 

Treeniaikataulu

KATSO TREENIAIKATAULU

Ota yhteyttä

KATSO YHTEYSTIEDOT